Εκτρώσεις και το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών

«Στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή του κυνηγιού μαγισσών, γυναικών που όριζαν τις ζωές τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους, ή έστω προσπαθούσαν να τις ορίσουν κόντρα στην εξουσία της πατριαρχίας«

Πριν λίγες μέρες σε σταθμούς του μετρό εμφανίστηκαν οι «διαφημιστικές» αφίσες του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω» (το συγκεκριμένο κίνημα απαριθμεί ως «μέλη» δεκάδες χριστιανορθόδοξες οργανώσεις* και πρόσφατα προωθήθηκε από την αθλητική εφημερίδα Sportime με πρωτοσέλιδο – η εφημερίδα έλαβε απάντηση). Η συγκεκριμένη καμπάνια προπαγανδίζει, εκτός από επιστημονικές ανακρίβειες (το έμβρυο ως ανθρώπινο ον), τον συντηρητισμό και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του γυναικείου σώματος. Η κίνηση αυτή προς το παρόν αναχαιτίστηκε από τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας. Δεδομένου ότι η καμπάνια προωθήθηκε με τις ευλογίες κράτους και εκκλησίας, η απόσυρσή της αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα crash test στο κοινωνικό σώμα, ώστε να εκτιμηθεί το κατά πόσο είναι αποδεκτή ή όχι. Στην συνέχεια την κίνηση υπερασπίστηκαν ένθερμα τόσο βουλευτές όσο και πιστοί οπαδοί της πατριαρχίας (άντρες και γυναίκες). Λίγες μέρες μετά, σε σχολεία στο Ναύπλιο το κίνημα φρόντισε να βομβαρδίσει με «ενημερωτικά» φυλλάδια τη δαιμονοποίηση της έκτρωσης και των μεθόδων πρόληψης και αντισύλληψης. Τα φυλλάδια μάλιστα απειλούσαν με «θεία δίκη», ως τιμωρία, τις «φόνισσες μανάδες». Την ίδια στιγμή από τα σχολεία απουσιάζει η σεξουαλική αγωγή, η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τρόποι αντισύλληψης και έχουν μειωθεί οι ώρες της βιολογίας. Αλλά το μάθημα για τους τρεις μισογύνηδες ιεράρχες καθώς και η ενίσχυση των θρησκευτικών εντατικοποιήθηκαν. Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο κίνημα έχει δράση σε διάφορες πόλεις (με εκδηλώσεις, αφίσες και σελίδες στα social media) με την υποστήριξη τοπικών αρχών, εκκλησίας, κρατικών εκπροσώπων και οπαδών του συντηρητισμού. Πρόκειται για ένα κίνημα που έχει δεδομένη χρηματοδότηση και υποστήριξη, και αναπτύσσεται σταθερά στο σκοτάδι, καλλιεργώντας και επαναφέροντας οργανωμένα στο προσκήνιο της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας το διαρκές επίδικο του ολοκληρωτικού ελέγχου του γυναικείου σώματος. Από αυτή τη προπαγάνδιση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τηλεπερσόνες, όπως η Καινούριου που φώναξε με ιερή αγανάκτηση στην εκπομπή της πόσο «λάθος» είναι οι εκτρώσεις, πιστή στην πατριαρχική γραμμή. Αντίστοιχα πληθαίνουν τελευταία οι γυναικολόγοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αρνούνται να πραγματοποιήσουν εκτρώσεις ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τις γυναίκες που επιλέγουν να μην κυοφορήσουν.

Το φαινόμενο δεν είναι αποσυνδεδεμένο από τον εθνοπατριωτισμό, τον μιλιταρισμό, το κράτος και το κεφάλαιο. Η πατριαρχία ως προκαπιταλιστική κοινωνική δόμηση εξυπηρετεί επάξια με την λειτουργία της όλα τα παραπάνω. Τα γυναικεία σώματα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής πιστών υπηκόων εθνοπατριωτών, που πρόθυμα θα θυσιαστούν για τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου, είτε μέσα από τις στρατιωτικές μονάδες, όπου θα είναι έτοιμοι να φάνε την πρώτη σφαίρα σε ένα πολεμικό μέτωπο, είτε ως εργαζόμενοι/ες που θα παράγουν κέρδος για όφελος των αφεντικών και θα καταναλώνουν τα «αγαθά» του καπιταλισμού. Κι ενώ το ελληνικό κράτος οδεύει προς το 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων έθνους, ρατσισμού, μιλιταρισμού, πατριαρχίας και καπιταλισμού, δεν θα μπορούσε να μην τονιστεί «το πρόβλημα της υπογεννητικότητας», που «προκαλείται» από την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Ήδη προπαγανδίζεται ο «κίνδυνος αλλοίωσης του έθνους» από κάθε αποκλίνουσα «διαφορετικότητα», δηλαδή οτιδήποτε δεν πληροί τα κριτήρια αναπαραγωγής εθνοπατριωτισμού, μιλιταρισμού, κρατισμού, πατριαρχίας, ρατσισμού και ταξικής εκμετάλλευσης.

Παρολαυτά η επαναφορά του ολοκληρωτικού ελέγχου του γυναικείου σώματος δεν είναι προνόμιο μόνο του ελληνικού κράτους. Παραθέτουμε απόσπασμα από παλιότερο κείμενο μέλους μας σχετικά:

«Το 2017 σε Χιλή, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ και Δομινικανή Δημοκρατία η έκτρωση απαγορεύεται δια νόμου, ακόμα και όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το 2008 σε αυτές τις χώρες το 95% από 4,4 εκ. εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν με μή ασφαλείς τρόπους.

3 Οκτώβρη 2016 140.000 γυναίκες στην Πολωνία συμμετείχαν στην Μαύρη Δευτέρα, ημέρα γυναικείας απεργίας ενάντια στον νομοσχέδιο που θα απαγόρευε το δικαίωμα στην έκτρωση. Με σύμβολο τους μια κρεμάστρα – μέσο που χρησιμοποιείται σε επισφαλείς τρόπους έκτρωσης σε χώρες που απαγορεύεται – οι γυναίκες ακύρωσαν στην πράξη το νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε μετά τις μαζικές πορείες γυναικών σε όλη την χώρα.

Το 2014 στην Μοζαμβίκη η έκτρωση κρίθηκε νόμιμη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή 16 εβδομάδες σε περίπτωση βιασμού. Μέχρι τότε 1,7 εκ. γυναίκες το χρόνο μεταφέρονταν νοσοκομείο μετά από προσπάθειες έκτρωσης στο σπίτι.

Στην Ινδία η έκτρωση είναι επιτρεπτή μόνο για παντρεμένες γυναίκες και μέχρι την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Ανύπαντρες, ανήλικες, θύματα βιασμού φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια για να αιτηθούν του δικαιώματός τους στην έκτρωση. Συνήθως ανεπιτυχώς…

Το 2014 στην Ισπανία το Κίνημα για την ελεύθερη έκτρωση με το Τρενο για την Ελευθερία συγκεντρώθηκε στην Μαδρίτη στις 1 Φλεβάρη πραγματοποιόντας μεγάλη φεμινιστική συγκέντρωση ενάντια σε νομοσχέδιο που απαγόρευε τις εκτρώσεις από την εποχή του Φράνκο…«Αποφασίσαμε. Ελεύθερη Έκτρωση», «Η εγκυμοσύνη είναι δική μου και η άμβλωση ενός ιερέα, ενός ψυχίατρου και ενός δικαστή;».

Στις ΗΠΑ από τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ ήταν η απαγόρευση των εκτρώσεων. Περιστοιχισμένος από άντρες αποφάσισε και νομοθέτησε για τα γυναικεία σώματα οδηγόντας έτσι εκατομμύρια γυναίκες σε επισφαλείς λύσεις όπως η κρεμάστρα, οι γροθιές στην κοιλιά, χημικές και ορμονικές συνταγές, βότανα και άλλες μεθόδοι που συνήθως οδηγούν τη γυναίκα που διακόπτει την κύηση στον θάνατο ή σε ακατάσχετη αιμορραγία.

Ταυτόχρονα στο Αρκάνσας των ΗΠΑ “σύμφωνα με την νέα νομοθεσία και την αποκαλούμενη νομοθετική Πράξη 45 (Unborn Child Protection From Dismemberment Abortion Act ) ο σύζυγος μιας εγκύου θα έχει το δικαίωμα να την εμποδίσει να κάνει έκτρωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού της γυναίκας από τον ίδιο. Δυνατότητα αποτροπής της άμβλωσης θα έχουν και οι γονείς η κηδεμόνες ανήλικων κοριτσιών.

Οι σύζυγοι μάλιστα θα μπορούν ακόμη και να διεκδικήσουν, μέσω αγωγής, χρηματική αποζημίωση από τη γυναίκα τους εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού που θα πρέπει να περιοριστούν στα ένδικα μέσα που θα τους επιτρέπουν να εμποδίσουν την άμβλωση.”(απόσπασμα από Huffington Post)

Στοιχεία που παρουσιάζει ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  υποδεικνύουν πως περισσότερες από 21 εκατ γυναίκες κάθε χρόνο υποβάλλονται σε επικίνδυνες διαδικασίες έκτρωσης και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13% των ετήσιων μητρικών θανάτων.

Ταυτόχρονα με την καταστολή και τον έλεγχο του γυναικείου σώματος ανά τον κόσμο, είτε τον ονομάζουμε ανεπτυγμένο/δυτικό είτε υπαναπτυκτο/τριτοκοσμικό, η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής από νωρίς στα σχολεία θέτει σε κίνδυνο κάθε φύλο. Η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους αντισύλληψης δεν συνοδεύουν την εκπαίδευση των παιδιών που στιγματίζει ηθικά και κοινωνικά τις γυναίκες που διεκδικούν την αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού πουριτανισμού στον καπιταλισμό δεν έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με χιλιάδες χρόνια πίσω καθώς λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τον έλεγχο του γυναικείου σώματος, την καταστολή της αυτοδιάθεσης και ελευθερίας της γυναίκας, μέσω του ηθικού και κοινωνικού της στιγματισμού για κάθε πράξη της ως προς αυτή την κατεύθυνση. Η γυναίκα σήμερα εξακολουθεί να είναι μια μάγισσα που αν ελέγξει το σώμα της, τις επιθυμίες της και τις ανάγκες της, καθιστάται επικίνδυνη για το σύστημα εξουσίας που διαπερνά τις ζωές μας οικονομικά, κοινωνικά, φυλετικά κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή του κυνηγιού μαγισσών, γυναικών που όριζαν τις ζωές τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους, ή έστω προσπαθούσαν να τις ορίσουν κόντρα στην εξουσία της πατριαρχίας. Γυναικών που ασκούσαν μεθόδους αντισύλληψης και αποβολής, που έτειναν να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερες, όλο και πιο ενεργά στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική ζωή στην φεουδαρχική Ευρώπη. Αποτελούσε το ίδιο με σήμερα απειλή η αυτονομία της γυναίκας που δεν υπηρετεί την πατριαρχία και τον καπιταλισμό είτε ως μηχανή αναπαραγωγής πιστών υπηκόων είτε ως εργαλείο παραγωγής κέρδους είτε ως αντικείμενο ικανοποίησης της αντρικής επιθυμίας.

Προκειμένου σήμερα να χτιστεί ένα ολόκληρο πλέγμα ενοχοποίησης των γυναικών γύρω από την έκτρωση, παρουσιάζεται ως παιδοκτονία, ως ανεπίτρεπτο έγκλημα ενάντια στην φύση και την ανθρώπινη ζωή. Αποτελεί λόγο φυλάκισης και στιγματισμού. Ταυτόχρονα σε κάποια σημεία του πλανήτη η γυναίκα αν μείνει έγκυος από βιασμό λιθοβολείται για μοιχεία ή αναγκάζεται να παντρευτεί τον βιαστή.» (από Το δικαίωμα στην έκτρωση μέσα στον πόλεμο της πατριαρχίας)

Οι μήτρες μας ανήκουν σε εμάς. Όχι σε έθνος, κράτος, κεφάλαιο, θρησκεία και πατριαρχία. Απέναντι στο σύγχρονο κυνήγι μαγισσών που μεθοδεύεται ενάντια στις ζωές μας, προτάσσουμε την φεμινιστική αλληλεγγύη και τη συλλογικοποίηση. Απέναντι στο ζόφο της πατριαρχίας παίρνουμε δύναμη η μία από την άλλη και ανοίγουμε το δρόμο της απελευθέρωσης μας από τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ζωών μας. Η έκτρωση δεν είναι ένα δικαίωμα που μας προσφέρεται ή που το διαπραγματευόμαστε με το κράτος, είναι επιλογή που αφορά το σώμα και την ζωή μας και μας ανήκει.

*Η λίστα με τα ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία του κινήματος «αφήστε με να ζήσω»:
Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ένωση Επιστημόνων Γυναικών
Εστία Πατερικών Μελετών
Μητέρες Επιστήμονες Πολύτεκνες
Μουσική Συντροφιά
Πανελλήνια Ένωση Γυναικών
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων «Ἡ Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ)
Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωση (Π.Ο.Ε.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης»
Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»
Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης
Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Χ.Ε.Ε.Λ.)
Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων (Χ.Ε.Ε.)
Χριστιανική Φοιτητική Δράση (Χ.Φ.Δ.)
Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (Χ.Φ.Ε.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s