Παρατηρητήριο έμφυλης βίας: 26 Ιούλη-2 Σεπτέμβρη

28 Ιουνίου στη Φθιώτιδα Λαμίας συνελήφθη 41χρονος που ξυλοκοπούσε τη μητέρα του. Την αστυνομία κάλεσαν γείτονες. Επίσης ήδη υπήρχαν περιοριστικά μέτρα για τον κακοποιητή.

2 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ»
Μέσα στις τόσες καταγγελίες που γνωστοποιούνται καθημερινά, έρχεται να προστεθεί άλλη μία, για ένα άτομο ενεργό στον α/α χώρο. Ο Γιώργος Ανδρ., γνωστός και με το ψευδώνυμο apatsi, (πρώην μέλος του Αυτόνομου Σχήματος ΦΜΣ) έχει επί πολλά χρόνια και επανειλημμένα προβεί σε παραβιαστικές συμπεριφορές κάθε είδους απέναντι σε θηλυκότητες. Χρησιμοποιώντας το προσωπείο του «αντισεξιστή» και του «αντιεξουσιαστή», δε διστάζει να σεξουαλικοποιεί τα σώματά μας χωρίς τη δική μας συναίνεση. Εκμεταλλευόμενος την κοινωνικότητά του και με το πρόσχημα της πλάκας ή του φλερτ ξεπερνάει τα όρια των θηλυκοτήτων, παρενοχλώντας με κάθε τρόπο πολλές από εμάς. Ο Γιώργος, ως χειριστικό άτομο,ασκεί συναισθηματική πίεση -ακόμα και μέσω εκβιασμών- βάζοντας πάνω απ’ όλα τα δικά του θέλω χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα τραύματα που προκαλεί. Η παραβίαση δε μένει στο λεκτικό/ψυχολογικό κομμάτι, αλλά είναι πολλά τα περιστατικά στα οποία ο Γιώργος έχει υπάρξει και σωματικά κακοποιητικός απέναντί μας. Είναι εμφανές ότι δε σέβεται ούτε εκτιμά τις θηλυκότητες, καθώς έχει συχνά υποτιμήσει τη σεξουαλικότητά μας με λόγο ομοφοβικό ή μισογύνικο, αλλά υποτιμάει και τις ζωές μας γενικότερα. Η συνήθης τακτική του είναι να αδιαφορεί για την ύπαρξη συναίνεσης και να μη λαμβάνει το «όχι» ως απάντηση. Η σιωπή δεν αποτελεί συναίνεση και απάντηση δεν υπάρχει μέχρι να τη δώσουμε εμείς. Το “όχι” δεν κρύβει ενδόμυχα ένα “ναι”. Υπάρχει “ναι” και “όχι” κάθε ώρα, κάθε λεπτό και κάθε στιγμή. Και οτιδήποτε άλλο πλην του “ναι” είναι “όχι”.
Η στάση αυτή εχει συνεχιστεί εδώ και πολλά χρόνια και παρόλο που έχει πολιτικοποιηθεί και του έχουν δοθεί ευκαιρίες να ζυμωθεί σε φεμινιστικού χαρακτήρα ζητήματα, ο Γιώργος επέλεξε να μην το κάνει. Σε διάφορους πολιτικούς/κοινωνικούς χώρους, ο τύπος έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις πράξεις του με γελοίους τρόπους και ένας από αυτούς ήταν η χρήση αλκοόλ. Οι συμπεριφορές αυτές, αλλά και η συγκάλυψή τους δε μας ξαφνιάζουν. Το μοτίβο του συντρόφου «αντισεξιστή»-«προστάτη» που παραβιάζει τα όρια μας είναι συχνό στο χώρο. Για πολλούς είναι εύκολο να δείξουν και να κρίνουν τον άγνωστο σεξιστή και βιαστή, αλλά όταν το έμφυλο φτάνει στους χώρους μας και έχει να κάνει με άτομα που κινούνται στους κύκλους μας, έχουν την τάση να αμφισβητούν, να διστάζουν, μέχρι και να δικαιολογούν τους κακοποιητές μας. Έχουμε ακούσει άπειρες δικαιολογίες του στυλ «τον ξέρω, δε θα το έκανε», «είναι καλό παιδί», «είναι στο στέκι» οι οποίες ξεπλένουν πολύ καλά τους παραβιαστές . Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο έμφυλο, όπως και σε κάθε αγώνα χειραφέτησης, δεν υπάρχει ενδιάμεση στάση. Είτε είσαι με τα καταπιεζόμενα είτε με τους καταπιεστές. Για το λόγο αυτό, δε θα μπούμε στη διαδικασία να περιγράψουμε κανένα μας βίωμα διότι η ίδια η διαδικασία της καταγγελίας είναι από μόνη της επανατραυματική. Εξάλλου η λογική της κλειδαρότρυπας που ζητάει από τις καταγγέλουσες να προβούν σε ανάλυση των τραυματικών τους εμπειριών προκειμένου να γίνουν πιστευτές δε μας εκφράζει. Δεν ψάχνουμε κριτές να αξιολογήσουν και να ζυγίζουν τα τραύματά μας, αλλά συντρόφια να μας πιστέψουν και να μας στηρίξουν.
Σε τέτοια ζητήματα τον πρώτο λόγο τον έχουμε εμείς, γι’αυτό δεν έχουμε ανάγκη από κανέναν αυτόκλητο προστάτη ή καλοθελητή. Αρρενωπότητες που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως αντισεξιστές, πρέπει να αναλογιστούν τα προνόμιά τους και τα κατάλοιπα που έχουν και οι ίδιοι και να κοιτάξουν ποιούς ανθρώπους έχουν κοντά τους και ποιούς εν τέλει συγκαλύπτουν. Στον φεμινιστικό αγώνα θέλουμε να είστε δίπλα μας, αλλά όχι μπροστά μας.
Ο Γιώργος δεν είναι ένας, ξέρουμε πολλούς παραβιαστές και δεν θα σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε και να τους διώχνουμε όπου τους πετυχαίνουμε. Τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μείνουν αναπάντητες, είμαστε σε άμεση επίθεση με κάθε κακοποιητή μας μέχρι την εξαφάνιση και του τελευταίου. Ο φεμινιστικός είναι ένας αγώνας,στον οποίο είμαστε πολλές και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τον νικήσουμε. Δεν υποχωρούμε, θα μας βρίσκετε πάντα απεναντί σας.
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΞΙΣΤΗ
ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ
ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΤΣΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ».
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
*Εφιστούμε την προσοχή σας, καθώς πέρα από τους χώρους μας κινείται και σε πλατφόρμες dating.
**Σε περίπτωση που κάποια θηλυκότητα θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, μπορεί να μας στείλει εδώ : Pagmfa@riseup.net
Πρωτοβουλία αντισεξιστριών για μια φεμ αντεπίθεση

3 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

Ο Βησσ Π., που κινείται στον ευρύτερου αριστερό- αναρχικό χώρο, προβάλλοντας το προφίλ του «αντισεξιστή» συντρόφου, τόσο μέσα από κινηματικές καταστάσεις που έχει υπάρξει, όσο και μέσα από ραπ με έντονο «φεμινιστικό» στοιχείο, προσπαθεί να καλύψει το γεγονός ότι έχει βιάσει.
(Η περιγραφή του περιστατικού γίνεται τόσο για λόγους προστασίας προς άλλα άτομα, όσο και για το δικό μου healing, αφού μέσα από αυτήν προσπαθώ και εγώ η ίδια να ξεπεράσω αυτό που συνέβη. Δεν οφείλουμε εξηγήσεις σε κανέναν, ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσουν από «κριτική» για την αξιοπιστία τους τα βιώματά μας, η επιλογή της περιγραφής του βιώματος είναι συνειδητή και προσωπική.)
Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, μετά από μπαρ οικ. εν. για δικαστικά έξοδα σε πλατεία των νοτίων προαστίων, που οργανωνόταν από συνέλευση κατοίκων στην οποία ο ίδιος συμμετείχε, και ενώ είχα γνωρίσει τον Β. Π. κάποιες μέρες πριν, αποφασίσαμε να πάμε προς το σπίτι του. Όταν φτάσαμε εκεί, αρχίσαμε να κάνουμε σεξ, όμως συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαι καλά και ότι δεν νιώθω άνετα του ζήτησα επανειλημμένα να σταματήσει. Ο ίδιος όχι μόνο δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτά που του έλεγα, αλλά όταν κατάφερα να τον διώξω από πάνω μου, επέμενε να μείνω εκεί για «να κάνουμε ένα τσιγάρο», και η πόρτα ήταν κλειδωμένη, ενώ του είχα ήδη αναφέρει πως με αγχώνει αυτό. Πέρασαν δύο ώρες στις οποίες τελείωνα το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, αυτός προσπαθούσε να ανέβει πάνω μου,(που λόγω σωματικής διάπλασης το κατάφερνε) και εγώ συνέχιζα να του λέω πως έχω σκαλώσει, δεν είμαι καλά και πως θέλω να φύγω. Όταν του το είπα με αρκετά δυνατή φωνή, μου απάντησε πως «μην μου φωνάζεις, δεν είμαι κανένας τρελός». Εν τέλει μου είπε πως θα με πάει σπίτι μόλις ολοκληρώσει, και είχα τρομάξει τόσο πολύ, που πλέον δεν αντιδρούσα καν. Μόλις τελείωσε με γύρισε σπίτι, (παρόλο που επέμενα να πάω μόνη μου) όπου και άρχισα να συνειδητοποιώ τι ακριβώς είχε συμβεί, και δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω, ένιωθα αηδιασμένη, φοβισμένη και κυρίως θυμωμένη.
Λόγω της πολιτικής του ταυτότητας θεώρησα πως είχε ένα νόημα να του κάνω μια συζήτηση, οπότε το επόμενο πρωί του έστειλα πως ένιωσα, και πως ελπίζω να καταλαβαίνει τι έχει κάνει, και αυτός απάντησε πως δεν ήθελε να με κάνει να νιώσω «άβολα», και πως «μπορούσες να μου το έλεγες και χθες», βγάζοντάς με τρελή, αφού του το είχα πει πάρα πολύ ξεκάθαρα και πάρα πολλές φορές το προηγούμενο βράδυ. Συνέχισε να στέλνει για μέρες, και ζήταγε να βγούμε, και όταν είδε πως δεν απαντάω, μου έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Για εμένα ό, τι έγινε ήταν όμορφο και αμοιβαίο. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέγεις να το δεις διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να το συζητήσουμε από κοντά».
Ένας άνθρωπος που δεν ακούει το «όχι», το «σταμάτα», και το «άνοιξέ μου την πόρτα, θέλω να φύγω», δεν έχει καμία θέση πουθενά, και σίγουρα δεν έχει χώρο να μιλήσει και να ξεπλύνει τον εαυτό του. Η αντιμετώπιση του όταν του επικοινώνησα το τι έκανε ήταν απίστευτα επανατραυματική και φάνηκε πόσο πολύ ήθελε να ακυρώσει το βίωμά μου. Στους χώρους μας δεν χωράνε (παρά)βιαστές, και δεν είναι προς διαπραγμάτευση το ότι ο συγκεκριμένος, αλλά και όλοι όσοι έχουν παραβιάσει με οποιονδήποτε τρόπο τα όρια κάποι@, θα διώκονται από όσα μέρη και με όποιον τρόπο επιλέγουν τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από αυτούς.
Ο Β.Π. δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος «σύντροφος» που έχει κακοποιήσει/ (παρα)βιάσει και δεν θα σταματήσουμε να αντεπιτεθόμαστε με όρους φροντίδας, στοργής και φεμινιστικής αλληλεγγύης, μέχρι να νιώθουμε όλ@ ασφαλή. Είμαστε εδώ και είμαστε πολλ@, τέτοια άτομα δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας βρίσκουν απέναντί τους.
ΚΑΜΙΑ/ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝ@ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΦΟΡΕΣΩ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑ ΜΟΥ ΚΑΠΕΛΟ, ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ
ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗΣ

3 Ιουλίου δημοσιεύτηκε κείμενο σχετικά με επιθέσεις βιασμού από εργοδότη:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ «KALDI»
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πληθώρας περιστατικών έμφυλης βίας (γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, περιστατικά βιασμών σε Πετράλωνα, Κολωνάκι, Άγιο Παντελεήμονα). Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αποτελούν σημεία των καιρών, ούτε συμβαίνουν τυχαία και μεμονωμένα άλλα αποτελούν κομμάτια μιας κουλτούρας η οποία διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη δόμηση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων. Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την πατριαρχία και τον ρατσισμό ώστε να μας διαχωρίζει, να δημιουργεί ιδιωτικές σφαίρες και να προβαίνει στην περαιτέρω εκμετάλλευση και υποτίμηση των ζωών μας. Στη κοινωνία που ζούμε, οι γυναίκες και τα σώματά τους συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο άσκησης εξουσίας. Από τις σεξιστικές συμπεριφορές στο δρόμο μέχρι τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας τους.
Την Τρίτη, 22/06, αναρτήθηκε σε διάφορα site και social media καταγγελία η οποία αφορούσε τον έναν εκ των δύο εργοδοτών μας (Γρηγόρη). Η καταγγελία αυτή περιέγραφε δύο περιστατικά απόπειρας βιασμού σε μία πρώην εργαζομένη και μια πελάτισσα . Από τη στιγμή που μας γνωστοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή τόσο με τις καταγγέλλουσες όσο και με τη φεμινιστική συλλογικότητα που δημοσιοποίησε τις εν λόγω καταγγελίες.
Αφού ενημερωθήκαμε , άμεσα βρεθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι/ες για να δούμε από κοινού το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Από τη μεταξύ μας ζύμωση προέκυψε πως δεν ανεχόμαστε να συνυπάρχουμε με οποιοδήποτε τρόπο με τέτοια υποκείμενα στους χώρους εργασίας μας και στις γειτονιές μας. Έτσι αποφασίσαμε την επόμενη μέρα της καταγγελίας να βρεθούμε συλλογικά στο μαγαζί και να απαιτήσουμε την αποχώρηση του Γρηγόρη, καταστώντας του σαφές πως είτε αυτός θα έμενε στο μαγαζί είτε εμείς, απαίτηση η οποία και ικανοποιήθηκε.
Το επόμενο διάστημα πέρα από τη μεταξύ μας επαφή με τις καταγγέλλουσες και τον κόσμο που έτρεχε το ζήτημα, επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε και με κόσμο της γειτονιάς εξηγώντας του ποια ήταν ακριβώς η θέση μας σαν εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα. Την Τετάρτη, 30/06, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μαγαζί από κατοίκους και πρώην πελάτες οι οποίοι ζήτησαν την εξαφάνιση του Γρηγόρη από τη γειτονιά και το μαγαζί.
Μετά τη παρέμβαση και αφού ο δεύτερος εργοδότης (Κώστας) είχε δεχθεί αλλεπάλληλες πιέσεις από εμάς, τις πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και την απομάκρυνση σημαντικής μερίδας θαμώνων του μαγαζιού, τελικά μας ανακοίνωσε πως ο Γρηγόρης θα αποχωρήσει και οικονομικά πλέον από την επιχείρηση. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε ακόμα από την επιχείρηση να βγάλει μια ανακοίνωση σε σχέση με όσα έχουν συμβεί.
Η κουλτούρα του βιασμού είναι διάχυτη στη κοινωνία και μέχρι πρότινος ήταν και εντελώς νομιμοποιημένη. Τον τελευταίο καιρό αναγνωρίζουμε πως γίνονται συστηματικές και σημαντικές προσπάθειες από το φεμινιστικό κίνημα ώστε να διεκδικησουν τα αυτονόητα, μέσα από πολύμορφες δράσεις – παρεμβάσεις – καταγγελίες. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε αυτόν τον συνεχή αγώνα, παλεύαμε και παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση είτε πρόκειται για τη δουλειά μας είτε πρόκειται για τα κορμιά μας, είτε για την ζωή μας γενικότερα.
Στεκόμαστε η καθεμία και ο καθένας από μας δίπλα στην άλλη/ο, υψώνουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις σε κάθε έκφανση της ζωής μας προσπαθώντας να οικοδομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και ισότητας.
Εργαζόμενες – Εργαζόμενοι στο KALDI καφεκοπτείο

3 Ιουλίου στο Βόλο συνελήφθη άντρας που απειλούσε να σκοτώσει τη σύζυγο και το 3χρονο παιδί τους. Το περιστατικό κατήγγειλε η γυναίκα. Ο κακοποιητής συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω «έμπρακτης μετάνοιας»…

6 Ιουλίου στην Μαγνησία άντρας προσπάθησε να εισβάλει στο σπίτι της πρώην συζύγου και όταν εκείνη κλειδώθηκε έγκαιρα για να τον αποφύγει, εκείνος έκοψε το ρεύμα στο σπίτι και έβαλε το λάστιχο ποτίσματος κάτω από την πόρτα με σκοπό να πλημμυρίσει το σπίτι. Του επιβλήθηκε ποινή 10 μηνών με αναστολή.

6 Ιουλίου στην περιοχή Ζωγράφου άντρας επιτέθηκε να βιάσει γυναίκα. Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει.

6 Ιουλίου δημοσιεύτηκε υπόθεση 17χρονης που είχε απαχθεί από προαγωγό που την εξέδιδε, την βίαζε και την κακοποιούσε συστηματικά. Η 17χρονη κακοποιούταν και στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον τόσο από τον βιαστή αδερφό της όσο και από την αδιαφορία της μητέρας της. Η εξαφάνισή της δηλώθηκε 3 Ιουνίου. Στη συνέχεια την προσέγγισε ο προαγωγός και της πρόσφερε φιλοξενία ενώ στην συνέχεια την εξανάγκασε να εκδίδεται.

11 Ιουλίου γυναίκα προσφεύγει για βοήθεια σε εργαζόμενη σε καφέ της γειτονιάς στην Ηλιούπολη. Η σερβιτόρα πήρε την κοπέλα και κάναν μαζί καταγγελία. Η 19χρονη κρατούνταν αιχμάλωτη από μπάτσο που την εξέδιδε, την βίαζε και την χτυπούσε. Την είχε προσεγγίσει ως ο «σωτήρας» που θα την έσωζε από τον βιαστή πατέρα της. Και οι δύο βιαστές συνελήφθησαν. Η επιζώσα κρατούνταν στο τμήμα χωρίς καμιά επικοινωνία με δικηγόρο για ώρες, καθώς το κράτος σχεδίαζε πώς θα παρουσιάζει την υπόθεση αφού εμπλεκόταν μπάτσος.

12 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

«Σε αυτό το κείμενο θα πω την προσωπική μου εμπειρία με τον Γιώργο Α.
Βρίσκεται στον χώρο του graffiti και γράφει με το όνομα sick. Εργάζεται στο magic box στη Νίκαια, μένει Κερατσίνι και συχνάζει με παρέες, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Πειραιά και σε κόντρες με τη μηχανή του.
Με το συγκεκριμένο άτομο είχαμε βρεθεί πριν από κάποιο διάστημα, και οι δύο είχαμε την πρόθεση να πάει ερωτικά, όμως η κατάληξη όλου αυτού έφτασε σε σεξουαλική κακοποίηση.
Από την πρώτη στιγμή, μου δημιούργησε φόβο και άγχος. Όταν βρεθήκαμε μόνοι μας, με αντιμετώπιζε σαν να ήμουν ένα αντικείμενο, από την αρχή ως το τέλος. Η αγριότητα και η υποτιμητική συμπεριφορά πάνω μου, το σκίσιμο του σουτιέν μου, το σφίξιμο στον λαιμό μου μέχρι να μην μπορώ να πάρω ανάσα, με εκείνον να επαναλαμβάνει το ίδιο ενώ ζήτησα πολλές φορές να σταματήσει λέγοντας πως δεν μπορούσα να ανασάνω. Τα δαγκώματα στο λαιμό κάνοντας μου σημάδια με μελανιές και οι δαγκωματιές στο στήθος μου με αίμα να τρέχει. Χαστούκια επειδή αρνήθηκα να τον φιλήσω. Στοματικό σεξ στο οποίο με πίεζε στο κεφάλι σε επίπεδο να μην μπορώ να πάρω ανάσα και να θέλω να σταματήσω, ενώ του έσφιξα το πόδι για να καταλάβει, χωρίς αποτέλεσμα όμως…
Η κατάσταση ήταν βίαιη και βάναυση, τόσο στο σώμα μου, όσο και ψυχικά. Και για να προλάβω μερικούς-μερικούς, όχι, δεν φαινόταν από πριν ότι θα μου φερθεί έτσι, οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί.
Γιώργο, δεν είμαι η μόνη, υπάρχουν και άλλες κοπέλες που έχουν την ίδια εμπειρία από εσένα.»

13 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

Ένα μεσημέρι του περασμένου Νοεμβρίου, η αδελφή μας, Μ., έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από οικείο της πρόσωπο που διαμένει στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου η ίδια μόλις είχε μετακομίσει, επειδή «τον ενόχλησε η ηλεκτρική σκούπα και η μουσική».

🔺 Αφού έκοψε τα καλώδια του ρεύματος του σπιτιού της και όταν εκείνη κατέβηκε να δει τι συμβαίνει, την έπιασε σφιχτά από τον λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, προκαλώντας της εκχυμώσεις.

🟧 Η Μ. προέβη σε μήνυση εναντίον του ενώ εκείνος δεν παραδέχτηκε ποτέ την πράξη του. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι η Μ. τον έβρισε και του επιτέθηκε και ότι προκάλεσε η ίδια τους μώλωπες στο πρόσωπό της, γρονθοκοπώντας τον εαυτό της!

🔷 Από τότε, ο κακοποιητής δεν σταμάτησε να προσπαθεί με τραμπουκισμούς (κόψιμο παροχής νερού και ρεύματος, σωματική επίθεση εναντίον του πατέρα της), ύβρεις και απειλές να εκδιώξει τη Μ. από το ιδιόκτητο σπίτι της.

❗️Στις 5 Ιουλίου, παραβιάζοντας τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί εναντίον του, απείλησε τη Μ. και κοντινό της πρόσωπο με κυνηγετική καραμπίνα καθώς έβγαιναν από το σπίτι.

‼️ Παρά το ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς του, παρά την παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι κατασχέθηκαν άλλα δύο όπλα στο σπίτι του, η ελληνική δικαιοσύνη των…ίσων αποστάσεων διέταξε, εκτός από τη σύλληψη του κακοποιητή, και τη σύλληψη της Μ. και των δύο ατόμων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, λόγω μήνυσης του κακοποιητή εναντίον τους για ψευδή καταμήνυση και διατάραξη οικιακής ειρήνης! Έτσι, η Μ. «προστατεύτηκε» περνώντας τη νύχτα στο κρατητήριο.

📌 Την Παρασκευή 16/7 εκδικάζονται τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που η Μ. έχει ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

14 Ιουλίου δημοσιεύτηκε περιστατικό παρενόχλησης ανήλικης στη Ν. Ιωνία Βόλου. Η κοπέλα τράβηξε βίντεο: https://www.instagram.com/p/CRT-d_slPgO/?utm_medium=copy_link&fbclid=IwAR1R1LK9JWRLT_0s4LFwOWEZv-EFggxowmKUvovkAoLKb4kx1ALpfJMsAaM

14 Ιουλίου συνελήφθη στην Άμφισσα βιαστής για την συστηματική κακοποίηση της κόρης του.

16 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η καταγγελία βιασμού γυναίκας από δυο φίλους της στο Βόλο.

16 Ιουλίου στη Φολέγανδρο η 30χρονη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου δολοφονήθηκε από τον γυναικοκτόνο σύντροφό της, με τον οποίο βρισκόταν για διακοπές στο νησί. Ο γυναικοκτόνος την χτύπησε, την έσυρε στα βράχια και την πέταξε στη θάλασσα ζωντανή. Όπως δήλωσε «στράβωσε η φάση».

18 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

»Οι Έλληνες στρατιώτες βίασαν την τρανς φίλη μας πριν την διώξουν στην Τουρκία: Η τρανς φίλη μας που είχε περάσει τα σύνορα ως προσφυγγισα και είχε φτάσει στον Εβρο πριν δύο μέρες βιάστηκε, χτυπήθηκε από τους ελληνικούς στρατιώτες αφού την πήραν όλα τα λεφτά της.Οι στρατιώτες έκλεψαν όλα τα αντικείμενα πάνω της. Όταν είχαμε μιλήσει τη τελευταία φορά, μας είχε ενημερώσει πως την βρήκε στα σύνορα ο ελληνικός στρατός. Την διώξανε πίσω στην Τουρκία τη νύχτα, όταν ήταν ολο σκοτεινό, μέσα σε μια βάρκα.Βιασμένη, χτυπημένη, ταραγμένη…..»

19 Ιουλίου δημοσιεύτηκε καταγγελία 15χρονης στη δυτική Θεσσαλονίκη για τον συστηματικό της βιασμό από την μητέρα της, τον βιασμό της από τον πατριό της (προπονητής παιδικής ομάδας μπάσκετ) αλλά και από ένα 17χρονο με τον οποίο είχαν σχέση.

19 Ιουλίου στο χωριό Βάλτος Αμφιλοχίας 22χρονη κατήγγειλε το βιασμό της από 70χρονο συγχωριανό. Ο βιαστής κρίθηκε προφυλακιστέος.

24 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η καταγγελία 19χρονου αμεα για τον βιασμό του από τον πατέρα του στα Χανιά. Το 2017 είχε καταγγείλει επίσης βιασμό από άντρα στο χωριό που ζει.

29 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

Καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης
Την Κυριακή το βράδυ επέστρεφα από μία βόλτα που πήγα στην γειτονιά μου την Ζωφριά (Άνω Λιόσια) προς το σπίτι μου. Ήμουν σε κεντρικό με ορισμένη κίνηση δρόμο. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα όχημα γκρι χρώματος με κάποια διαφήμιση με κόκκινα γράμματα πάνω σ’αυτό στο οποίο επέβαιναν δύο σκουπίδια. Στην αρχή κάνανε δύο γυρες από δίπλα μου φωνάζοντας προς το μέρος μου κάποιες χυδαίες σεξουαλικές φράσεις. Δεν έδωσα σημασία και συνέχισα την διαδρομή μου προς το σπίτι μου το οποίο βρισκόταν μερικά στενά μακριά. Στην τρίτη γύρα τους με πλησίασαν αργά με το όχημα εκ των οποίων το ένα σκουπίδι άπλωσε το χέρι του και έπιασε τον αριστερό γοφό μου λίγο πιο κάτω από τα οπίσθια μου. Εκείνη την ώρα όντας φρικαρισμενη και βλέποντας τους να αναπτύσσουν ταχύτητα για να απομακρυνθούν το γρηγορότερο, δεν κατάφερα προφανώς να συγκρατήσω τις πινακίδες, τον είδα όμως να γελάει και να φωνάζει «σου άρεσε;». Λίγο πιο πέρα ήταν ένας κύριος στο μπαλκόνι του ο οποίος κοίταξε την δουλειά του. Ενώ στην αρχή, λοιπόν φρικαρα, πήγε να με πιάσει κρίση άγχους την οποία όμως σύντομα κατάφερα να διαχειριστώ. Τα συναισθήματα του θυμού, της ντροπής και της ενοχής που δεν κατάφερα με κάποιον τρόπο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου υπάρχουν ακόμα και τώρα.
Μετά απ’αυτό το περιστατικό πήγα σπίτι πήρα το σκύλο και ξανά βγήκα βόλτα, μήπως και πετύχαινα το όχημα με τα παρεμβατικα/ παραβατικά σκουπίδια τα οποία κάνανε «την πλάκα τους» για να συγκρατήσω τις πινακίδες προκειμένου να το αναφέρω. Δεν τους είδα,όμως.
Ο βαθύς σεξισμός και η πατριαρχία άπλωσε το χέρι του στο σώμα μου και ο ελαστικός νόμος αλλά κι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά τους δίνει το θράσος και τους επιτρέπει να είναι εν δυνάμει βιαστές.
Φυσικά αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που βιώνω. Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, από το να με ακολουθήσει κάποιος ως το σπίτι, μέχρι να μου κάνει σκηνή βρίζοντας με, μέχρι απόπειρα βιασμού.
Πλέον περπατώ με κάποια ανασφάλεια στο δρόμο. Προσεκτική για κάθε όχημα που περνάει από δίπλα μου, μήπως και προλάβω το χέρι που θα απλωθεί ξανά στο σώμα μου. Ξέρω, όμως ότι αυτό δεν είναι λύση. Γι’ αυτό χρειάζεται ο πολιτικός ακτιβισμός σε ομάδες, η ενημέρωση και η προσπάθεια για την ανατροπή αυτού του συστήματος που μονίμως γεννά παθογένειες.
Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά..

30 Ιουλίου στη Δάφνη γυναικοκτόνος έσφαξε με μαχαίρι τη σύζυγο στο κρεβάτι την ώρα που κοιμόταν. Στο παρελθόν γειτόνισσα καλούσε επανειλημμένα την αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, καθώς άκουγε τον γυναικοκτόνο που φώναζε και χτυπούσε την γυναίκα.

31 Ιουλίου στο Πωγώνι Ιωαννίνων βρέθηκε γυναίκα νεκρή σε μπαούλο. Τη γυναίκα είχε σκοτώσει ο ανιψιός της πριν μήνες για να λαμβάνει την σύνταξή της.

1 Ιουλίου δημοσιεύτηκε:

«Χθες 29/7,στις 5 η ώρα το πρωί μια κοπέλα μπήκε στο κλαμπ «Πανόραμα» στην χώρα της Αστυπάλαιας αναζητώντας την παρέα της. 3 τύποι την περικύκλωσαν και προσπάθησαν να τις αφαιρέσουν το τζιν τζάκετ που φορούσε, λέγοντας χυδαίες εκφράσεις του τύπου » να δούμε τι έχεις από κατω».Η κοπέλα τους προσπέρασε και εισηλθε στο μαγαζί. Μέσα στο μαγαζί την πλησίασαν πάλι για να την αναγκάσουν να χορέψει μαζί τους και την κρατούσαν στο κέντρο της τριάδας κρατωντας την από τα γόνατα.Κατά την έξοδό της απο το κλαμπ ένας εκ των τριών την ακινητοποιησε πιάνοντας την από τον λαιμό ,έπεσε πάνω της και άρχισε να την φιλαει στο στομα ενώ ένας ακόμα από την ίδια παρέα των τριών την χουφτωσε. Δυστυχώς όπως ενημερώθηκε η κοπέλα παρομοιο περιστατικό συνέβη και σε μια ακόμα παρέα κοριτσιών από τους ίδιους 3.»

1 Αυγούστου στη Ρόδο έγινε απόπειρα γυναικοκτονίας εναντίον 36χρονης, όπου ο σύζυγος τη μαχαίρωσε στο λαιμό επειδή εκείνη του ζήτησε διαζύγιο. Η γυναίκα επέζησε.

2 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η σύλληψη 18χρονου επιδειξία στο Αιγάλεω μετά από καταγγελίες 4 γυναικών.

3 Αυγούστου στο Ηράκλειο στην περιοχή Γάζι συνελήφθη άντρας για την κακοποίηση της συζύγου. Την αστυνομία κάλεσε η γειτονιά. Ο κακοποιητής αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

3 Αυγούστου στη Σωτηρίτσα Λάρισας γυναικοκτόνος δολοφόνησε τη σύζυγο με καραμπίνα. Όπως δήλωσε «έτσι λύνουμε τις διαφορές μας στη Μάνη.»

3 Αυγούστου στη Μικρή Μαντινεία Μεσσηνίας γυναικοκτόνος δολοφόνησε τη μητέρα του και προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

3 Αυγούστου στο Βόλο συνελήφθη άντρας που ξυλοκόπησε τη μητέρα του.

8 Αυγούστου στο Ρέθυμνο γυναικοκτόνος δολοφόνησε την Σταυρούλα Σηραγοπούλου στην περιοχή του Πανόρμου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Τη δολοφόνησε επειδή δεν ήθελε να έχει σχέση μαζί του.

8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε:

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ -ο ηθοποιός-περφορμερ-δάσκαλος υποκριτικής έχει μηνυθεί από τρεις κοπέλες – μαθήτριες του για τον κατ εξακολούθηση βιασμό κ την σωματική κακοποίηση τους.
Ενώ στις 26 -7 -21 δημοσιεύθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά από δυο αδερφές που βιάστηκαν και χτυπήθηκαν ούσες ακόμη ανήλικες κατά την περίοδο (2008-2014) ο Λάμπρος μεταβαίνει κανονικά στο φεστιβάλ Χανιών ώστε να πραγματοποιησει τα προγραμματισμενα του μαθήματα υπό την αιγίδα του δημου Χανίων. Και ο δήμαρχος Χανίων Σημανδηράκης και η καλλιτεχνικη διευθύντρια του Φεστιβάλ Φαλιέρου αλλά και συσσωμη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνεται πως ο άνθρωπος που έχουν καλέσει να κάνει μαθήματα σε παιδιά και νέους εγκαλείται για παιδοβιασμό… Οι απαντήσεις βεβαια των αρμοδίων ήταν (οπως κι ολα σε αυτο το νησί!) κυνικές και άκρως προσβλητικές προς τις καταγγέλουσες!
Προχθές εγινε και δευτερη μηνυση για βιασμό απο πρώην μαθήτρια του.
ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ:
ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ
Ο Φιλίππου εχει υπάρξει και δικός μου «δάσκαλος υποκριτικής». Ήμουν η πρώτη απο το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας που παρακολούθησα μαθήματα του.. Εχω μιλήσει ανοιχτά για την κακοποιητική και επικίνδυνη «διδακτική» του εδω και χρονια και με «αποδείξεις» αλλά δυστυχώς δεν εισακουστει, για να βρεθώ εν έτη 2021 μπροστά σε μια φοβερή συγκάλυψη και μια οργισμένη δικαίωση!
Πως ο Λαμπρος Φιλίππου διδάσκει σε κρατικούς φορείς όταν δεν φέρει ούτε πτυχίο δραματικής τέχνης , παιδαγωγική επάρκεια, επάρκεια ενηλίκων..??
Πως είναι δυνατόν άνθρωποι του καλλιτεχνικου χώρου και του ευρύτερου ελευθεριακου χώρου να διαδίδουν πως οι καταγγελίες ειναι ψευδείς για να πλήξουν τον Λάμπρο?
Γιατί τόσα χρόνια που μιλάμε και λέμε ότι αυτός ο ανθρωπος είναι τσαρλατάνος και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τραυματιστεί κόσμος,να μην δίνει τζάμπα τα λεφτά του, να μην μπλοκάρει ενεργειακά και σωματικά, βρισκόμαστε στον τοίχο ως ανικανοποίητες που ζηλεύουν την καριέρα του?
Λοιπον δεν θα κουράσω :
Κάνω εκκληση στις συναδελφισσες που εχουν γνωση του τι λεω, να πάρουν άμεσα θέση καθώς η σιωπή εν προκειμένω σημαίνει συγκάλυψη!
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!
Ως Θεατρολόγος, πρώην μαθήτρια του Λάμπρου σε δυο σεμινάρια τα οποία δεν έφτασα ποτέ ως το τέλος τους, γνωστοποιώ πως έχω καταγράψει λεπτομερώς όλα όσα μου βρωμούσαν με τον συγκεκριμένο και τώρα πια απαντήθηκαν μιας και δεν γνωριζα για τα αποτρόπαια αυτα γεγονότα!
δεν εχω εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη καθώς ειναι ξεκάθαρα ταξική και φέρει εμφυλους διαχωρισμούς, μας το αποδεικνυει ακόμη και τώρα , σ αυτην την υποθεση!
ωστόσο στηρίζω απόλυτα τον αγώνα αυτών των γυναικων και επιβεβαιώνω ανοιχτά και χωρίς φόβο οτι ναι μεν σοκαρίστηκα αλλά δεν έπεσα και απο τα σύννεφα!
Τέλος θελω να απευθυνθω στις γυναικες που εχουν περασει την κολαση αυτη απο τον Λάμπρο και να πω οτι κάθε φορα που μιλάμε ανοιχτα για τις εμπειριες μας βρισκομαστε αντιμετωπες με την αμφισβητηση , την κοροϊδία, την κάλπικη αλληλεγγύη αλλά θα πρέπει με πολλή αγάπη προς τον εαυτό μας να χτίσουμε στομάχι και να δούμε και την άλλη πλευρά, αυτης της έμπρακτης αλληλεγγυης, του μηδενικού φόβου και της απελευθερωσης απο την υποτιμηση και τους εφιαλτες!
ευχαριστουμε που βρήκατε την δύναμη να μιλήσετε, γιατί έτσι θα προστατευτουν κι αλλες ανηλικες κι αλλα κοριτσια…
Ονομάζομαι Σπυριδούλα Τσεπελίκα και παραμένω ακομη όρθια!
ειμαι στην διαθεση σας!
Μαρμαρινός, Λιγνάδης, Κοκκινόπουλος, Εθνικο θέατρο, Δραματικη σχολη Χατουπη, Θεατρικών Σπουδων Πάτρας, Δημος Χανιων , Περιφέρεια Κρήτης κλπ θα λογοδοτήσετε όλοι για αυτό το τέρας που εκκολάψατε και συνεχίζετε να συγκαλύπτετε..

10 Αυγούστου 21 χρονος στην Άνω Καμήλα Σερρών δολοφόνησε με μαχαίρι 20χρονο επειδή διατηρούσε σχέση με την πρώην του. Η δολοφονία έγινε μπροστά σε τρίτους και ο δολοφόνος στη συνέχεια ανέβαζε στο προφίλ του φωτογραφίες με το μαχαίρι.

11 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η καταγγελία που κατέθεσε μητέρα στην Βοιωτία για την σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου γιου της από τον σύζυγο της.

12 Αυγούστου δημοσιεύτηκε:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ Λ.Φ.
Trigger warning: βιασμοί, σωματική και ψυχολογική βία, grooming.
Περιγραφή εικόνας: κυβιστική σύνθεση με 30 γυναικεία πρόσωπα από μαύρο μελάνι σε λευκό φόντο.

Στις 24/7/2021 γίνεται γνωστό ότι για τον ηθοποιό και τραγουδιστή που δραστηριοποιείται και ως δάσκαλος σεμιναρίων υποκριτικής Λ.Φ. έχει κατατεθεί διπλή μήνυση για κατ’ εξακολούθηση βιασμό της 15χρονης τότε Δ. και της 14χρονης αδερφής της, κατά την περίοδο 2008-2014. Στη συνέχεια, σεμινάριο του Λ.Φ. προγραμματισμένο για τις 27/7/2021 σε φεστιβάλ χορού & παραστατικών τεχνών μεγάλης επαρχιακής πόλης ακυρώνεται, με τη διοργάνωση ωστόσο να μην παίρνει επίσημα θέση πριν τις 11/8/2021.
Με την εξαίρεση μιας διαδικτυακής εφημερίδας και μερικών κίτρινων ιστοσελίδων, η συζήτηση περιορίζεται για την ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η υπόθεση παραμένει γνωστή κυρίως εντός της επαγγελματικής κοινότητας του θεάτρου και του χορού. Χαρακτηριστικό μάλιστα των κίτρινων σελίδων είναι ότι ο βιαστής παρουσιάζεται ως «καταξιωμένος καλλιτέχνης» και «δάσκαλος με διεθνή καριέρα», προφίλ που ο ίδιος καλλιεργεί με φτηνές μαρκετινίστικες πρακτικές για να προσεγγίζει νεαρές -και συχνά ανήλικες- γυναίκες που αναζητούν προετοιμασία για τις εξετάσεις των δραματικών σχολών.
Αντίθετα, η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέει τις «εκπαιδευτικές» μεθόδους του Λ.Φ. με τις πρακτικές αποπλάνησης και χειραγώγησης που ασκεί, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν βρεθεί σε σεμινάριά του καταγγέλλουν τις μεθόδους του ως συστηματικά παραβιαστικές, μεθόδους που αναπαράγουν μια μη συναινετική κουλτούρα «αποδόμησης του εγώ» και «διάτρησης των ορίων» που -όπως ανέδειξε και το εγχώριο #metoo- έχει κατά καιρούς βρει πρόσφορο έδαφος στην καλλιτεχνική εκπαίδευση…
Εν τω μεταξύ, οι πρώτες δύο μηνύσεις γίνονται τρεις, ενώ οι καταγγελίες γυναικών που έχουν -είτε ως ανήλικες είτε ως νεαρές ενήλικες- υποστεί τις παραβιαστικές πρακτικές του Λ.Φ. (grooming, απόπειρες χειραγώγησης, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, gaslighting, σωματική και ψυχολογική βία, βιασμοί) πληθαίνουν, με κάποιες ακόμη πιθανώς να σκέφτονται τη νομική οδό…

Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που μέσα στον ζόφο αυτού του Αυγούστου βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τον Λ.Φ. γιατί κάθε γυναίκα που είναι έτοιμη να μιλήσει φροντίζει τις πληγές όλων μας. Δίνουμε το παρόν στον αγώνα τους με την αλληλεγγύη, τον λόγο και τη δράση μας, και καλούμε άτομα, συλλογικότητες και σωματεία στη συνεχή ηθική και έμπρακτή τους στήριξη.
Ανοιχτή Φεμινιστική Συνέλευση

17 Αυγούστου δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή το βράδυ άκουσα μια γυναίκα να καλεί σε βοήθεια και ένα παιδί να ζητάει παρακλητικά και τρομαγμένα από κάποιον να σταματήσει. Φώναξα από τη βεράντα μου προς το μέρος του σπιτιού από όπου ακούγονταν οι φωνές ότι καλώ την αστυνομία, για να αποτραπούν τα χειρότερα, φώναξα σε μια παρέα νέων παιδιών που, ευτυχώς, ήταν μαζεμένα σε διπλανό σπίτι για βοήθεια, κάλεσα και την αστυνομία. Η γυναίκα ήταν χτυπημένη στο κεφάλι και αιμορραγούσε. Κάποια στιγμή έφτασε ένα όχημα από το Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας και μετά και ασθενοφόρο. Ποια ήταν η στάση της αστυνομίας. Είχαν αφήσει τον δράστη, τον οποίον είχαν -υποτίθεται- συλλάβει, να κυκλοφορεί ανενόχλητος εκτός οχήματος, με τα τσιγάρα στο χέρι και να μοιράζει απειλές. Την ώρα που ερχόταν καταπάνω μου φωνάζοντας «Μ’ εσένα, βρόμα, θα τα πούμε αύριο» (κάτι που επανέλαβε κάμποσες φορές), η γυναίκα αστυνομικός παρατηρούσε ατάραχη, λες και ήταν γειτόνισσα – και μάλιστα όχι ιδιαίτερα περίεργη. Ο δε άντρας αστυνομικός, όταν τον καλούσα να περιορίσει τον δράστη στο όχημα γιατί πλέον με είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής και μου φώναζε καταπρόσωπο, έδειχνε να δυσφορεί, ώσπου στο τέλος δεν κρατήθηκε και ξέσπασε, λέγοντάς μου ότι, αν με ενοχλεί ο δράστης, να πάω μαζί τους να του κάνω μήνυση! Τον ρώτησα αν δουλειά του είναι να περιμένει να γίνει πρώτα κάτι μηνύσιμο και μετά να το καταγράψει ή να με προστατέψει προτού μου επιτεθεί ένας άντρας αποδεδειγμένα βίαιος ο οποίος με απειλούσε μπροστά του. Μου απάντησε ότι δουλειά του ήταν το πρώτο! Το είπε ρητά, δεν απέφυγε απλώς να απαντήσει (φωνάζοντας επίσης σε ελάχιστη απόσταση από το πρόσωπό μου και χωρίς μάσκα). Η στάση της αστυνομίας δηλαδή σε ένα περιστατικό που μια γυναίκα χτυπημένη αιμορραγούσε από το κεφάλι ήταν να επιτρέπει στον δράστη να απειλεί και να τραμπουκίζει την επίσης γυναίκα μάρτυρα.
Γενικά, η αστυνομία φερόταν λες και είχαμε κάνει κλήση γιατί ο τύπος είχε δυνατά τη μουσική το μεσημέρι και δε μας άφηνε να κοιμηθούμε. Απόλυτη ανοχή – γι’ αυτό και ο δράστης ένιωθε τέτοια άνεση να απειλεί μπροστά τους. Προφανώς γιατί στο μυαλό τους η κακοποίηση μιας γυναίκας δεν είναι σοβαρό αδίκημα, είναι οικογενειακή ρουτίνα. Εξάλλου, πόσο άσχημα μπορεί να καταλήξει κάτι τέτοιο;

18 Αυγούστου συνελήφθη στην Πάτρα άντρας που κράταγε αιχμάλωτη γυναίκα επί πέντε μήνες. Την βίαζε, την χτυπούσε και την εξέδιδε.

20 Αυγούστου στη Σκόπελο άντρας κακοποίησε τη σύντροφό του. Την κλείδωσε στο αυτοκίνητο και την χτυπούσε. Το ζευγάρι βρισκόταν στο νησί για διακοπές.

21 Αυγούστου στο Ηράκλειο 35χρονος άντρας αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε τζαμαρία μαγαζιού όταν η γυναίκα που καθάριζε αρνήθηκε να του ανοίξει.

23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη άντρας δολοφόνησε τη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της και στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο. Την αστυνομία κάλεσε η γειτονιά που την άκουγαν να φωνάζει «βοήθεια με σκοτώνει.»

Τέλη Αυγούστου δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

26 Αυγούστου στη Λάρισα μπάτσος χτύπησε την πεθερά του. Η τοπική αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει το συμβάν.

1 Σεπτέμβρη η Μόνικα Γκιους γυναίκα με καταγωγή από Ρουμανία που είχε εξαφανιστεί από μήνες, βρέθηκε θαμμένη στο τσιμέντο της αυλής του σπιτιού της στη Μεσσηνία. Ο γυναικοκτόνος σύντροφός της που είχε επιστρέψει Ρουμανία μετά τη γυναικοκτονία δήλωνε «πως θα φυγε με κανέναν άλλο». Η 42χρονη εργαζόταν τα τελευταία 20 χρόνια ως φροντίστρια ηλικιωμένων.

2 Σεπτέμβρη στην Κερατέα γυναικοκτόνος δολοφόνησε την ηλικιωμένη μητέρα του.

2 Σεπτέμβρη στο Βόλο άντρας βίασε γυναίκα στο πάρκο Ρήγα Φεραίου πίσω από το δημαρχείο. Η φωτογραφία του δημοσιεύεται με την άδεια του θύματος με σκοπό την προστασία των γυναικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s